dinsdag 28 februari 2012

Brusselnieuws.be, dinsdag 21 februari 2012


‘Sint-Gorikswijk blijft openluchtdiscotheek’

© brusselnieuws.be
Clandestiene discotheken, overvolle terrassen en tot 10 oproepen voor de politie per nacht. Sinds het bewonerscomité van de Sint-Gorikswijk 20 weken geleden naar de Brusselse gemeenteraad stapte is er nog niks veranderd, zeggen de bewoners.
Klachten van bewoners uit Sint-Gorikswijk: 'Niks verbeterd'
Klachten van bewoners uit Sint-Gorikswijk: 'Niks verbeterd' (© Gongashan)
In september vorig jaar interpelleerde een bewonerscomité van de Sint-Gorikswijk de Brusselse gemeenteraad over de leefbaarheid van hun buurt. Burgemeester Thielemans (PS) beloofde toen het probleem aan te pakken met meer politie en een plan voor de lange en middellange termijn.
Een half jaar later is er nog niets veranderd, meldt het comité. "Er zijn een paar vergaderingen geweest, maar zonder concreet resultaat. Ondertussen blijven er nieuwe horecazaken openen en gaan sommigen vrolijk verder met het overtreden van de wet."
Trillende muren
De meeste klachten van de bewoners gaan over geluidsoverlast. “Om vier uur ’s nachts staat ons huis nog te daveren. Er zijn horecazaken die om de paar dagen wel een concert of een DJ-avond programmeren. Als dat een keer voorvalt, tot daar, maar dat het systematisch gebeurt, dat is storend en bovendien niet wettelijk,” zegt bewoner Marc De Maeyer. “In de straat van home Candler, waar oude en zieke mensen verblijven, zijn vier discotheken: een legale en drie clandestiene.” Volgens De Maeyer krijgt de politie tot 10 oproepen per nacht uit de wijk.
Ook de overtredingen van de stedenbouwkundige regels zit de bewoners hoog. “Mapa Mundo en Le Roi des Belges bijvoorbeeld baten zonder vergunning ook de eerste verdieping uit. Daarbij zijn sommige voetpaden voor 100 procent ingenomen door terrassen,” zegt De Maeyer. “Er is ook een groot probleem met de veiligheid. Café Central bijvoorbeeld mag 80 mensen ontvangen, maar meestal zit er 200 man. Er is geen veiligheidsuitgang. En als er brand zou uitbreken, kunnen de brandweerwagens niet door, want alles staat volgeparkeerd.”
Acties
De bewoners wisten dat ze in een levendig stadsgedeelte kwamen wonen, zeggen ze, “maar dat wil niet zeggen dat we ermee akkoord zijn dat voor de horeca alles kan en alles mag. We vragen geen nieuwe regels, enkel dat de bestaande gerespecteerd worden. Andere steden slagen er wel in de wetten te doen naleven, zonder de vrijheid van de burgers in te perken.”
Als er niet snel verandering komt, plant het comité acties. Maar over de aard daarvan wil De Maeyer nog niets kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten